Jazz of pop? Wat moet ik kiezen?

Jazz

In het theorieluik van de jazzopleiding zullen we onder meer leren hoe je kunt improviseren over “Standards” zoals “Fly Me to the Moon”, “Autumn Leaves” of “Summertime”. Hebben we het over hoe dergelijke stukken in elkaar zitten, hoe je die kan begeleiden op de piano of gitaar, hoe je zelf zulke stukken kan schrijven,…

Wat ook aan bod komt, is hoe je mooie, overzichtelijke partituren maakt voor je medemuzikanten, hoe je een herwerking (=arrangement) maakt van bestaande stukken en hoe je gemakkelijk en goedkoop opnames kan maken van jezelf en je band. Enkele muzikanten over wie we het gaan hebben, zijn: Louis Armstrong, Miles Davis, Charlie Parker, maar ook Frank Sinatra, Art Blakey, Django Reinhardt, Jeff Neve en Toots Thielemans.

Tijdens het uurtje praktijk, dat rechtstreeks op de theorieles aansluit, zullen we de zaken die we hebben gezien, toepassen. Hoe moet je jazzy akkoorden spelen op de piano/gitaar? Wat kan je als blazer toevoegen in een band? Hoe speel je samen als band? Wat is de rol van de drummer/bassist? Dit doen we aan de hand van het jazzrepertoire waar het hierboven al even over ging. We zullen het ook hebben over de technische kant van muziek, bijvoorbeeld over hoe boxen en micro’s werken. De bedoeling is om deze opleiding zo praktisch mogelijk te houden zodat je klaar bent om als “echte muzikant” door het leven te gaan.

Pop

De poplessen verschillen niet zo heel veel van de jazzlessen. De accenten liggen hier en daar anders en ook het materiaal waarmee we werken verschilt. Zo leren we in de pop ook akkoorden spelen, partituren maken, stukken schrijven, muziek opnemen,… Alleen doen we dit niet aan de hand van jazzliedjes, maar maken we gebruik van de popmuziek van artiesten zoals: Stevie Wonder, The Beatles, ABBA, Prince, Stromae, Ed Sheeran, Billy Eilish,… Daarnaast zullen we het hebben over drum grooves, lyrics schrijven, effecten zoals reverb en delay, en nog veel meer!

Heb je na het lezen van dit alles nog vragen? Stuur dan zeker een mailtje naar rutger [at] arsmusicaprojects.be (subject: Info%20jazz-%20en%20popopleiding)

Wat moet ik hiervoor kunnen?

Er is een basiskennis die je moet hebben voordat je kan aansluiten bij de jazz/pop opleiding. Dit houdt in dat je een basisdiploma muziektheorie hebt, bijvoorbeeld: AMV 5 (Labo 5), volwassenonderwijs (ADUO). Dit kan op eender welke school behaald zijn. De kennisvereisten waarmee je kan instappen zijn, naast het vlot kunnen lezen van noten: begrip van de intervallen, drieklanken en toonaarden.

Heb je zin om je in te schrijven voor deze opleiding, maar ligt je basiskennis onder het stof? Daar hebben wij oplossingen voor! Contacteer ons indien je hierover meer info  wenst.