Jazz- en popopleiding

All that jazz!!

Nieuwe deuren…

Een instrument spelen is leuk, maar dat is slechts een fractie van wat de prachtige wereld van muziek te bieden heeft! Droom je er bijvoorbeeld van om zelf een bandje op te richten? Om eigen nummers te schrijven? Of zat je al eens in een jazzclub en had je zin om mee te “jammen” met de andere muzikanten? De jazz/pop opleiding van Ars Musica geeft je de sleutels om deze en vele andere deuren te openen die jou naar een nieuw muzikaal universum zullen leiden!

Jazz en pop?

Je hebt misschien ooit al eens gehoord over deze twee stijlen. Maar wat hebben ze gemeen en wat niet? Dat is soms moeilijk om te begrijpen. Hoezeer jazz en pop op elkaar mogen lijken, het zijn twee verschillende werelden! Daarom hebben we met Ars Musica een onderscheid gemaakt tussen deze genres. Dat wilt zeggen dat je kunt kiezen voor de opleiding pop of de opleiding jazz. Maar wat zal je dan leren? Hoe verschillen deze van elkaar? Welke past bij jou? Dat zijn vragen waar we je hier graag een antwoord op willen geven!

Eerst even praktisch…

Zowel de pop- als de jazzopleiding bestaat uit twee uur les. Een uur theorie en een uur praktijk. Theorie?... Geen paniek: je zal zien, het is véél toffer dan je denkt!

Tijdens het uurtje theorie leer je niet enkel de kneepjes van het vak en de “ins” en “outs” van het genre dat je gekozen hebt, we werken ook op handige skills zoals: comfortabel worden in het lezen van noten en ritmes, melodieën leren herkennen, songs analyseren, partituren maken,… Daarnaast kom je ook meer te weten over de geschiedenis van de pop of jazz. Ongelooflijke verhalen, pittige details,… Wist je bijvoorbeeld dat “The Beatles” eerst speelden onder de naam “Johnny and the Moondogs” en dat de schrijver van Frank Sinatra’s bekendste nummers een vliegtuigpiloot was?

Het concept achter deze opleiding is: je bepaalt zelf hoe lang je de lessen volgt… Let op: dit geldt wel enkel op jaarbasis. Heb je dus het gevoel dat je na een jaar genoeg geleerd hebt? Prima! Dan ben je klaar om met je kennis en ervaring de wijde wereld in te trekken. Wil je liever nóg dieper inzoomen? Ook goed! Er is geen “vast traject” dat je moet afronden voor je een diploma “verdient”. Leren kan je tenslotte heel je leven!

  • jazz pop jaar 2: zaterdag van 9u tot 11u (campus Wondelgem)
  • jazz pop jaar 1:  zaterdag van 11u tot 13u (campus Wondelgem) 

Wil je meer te weten komen over de inhoud van de lessen? Klik dan verder op onderstaande link:

Extraatjes

Het unieke aan muziekschool Ars Musica is dat we iedereen de kans bieden om voor publiek te spelen. We organiseren geregeld (leerlingen)concerten en jamsessies in onze mooie, vernieuwde 'spiegelzaal'. Daarnaast zijn er ook toonmomenten op opendeurdagen, lente- en kerstconcerten en zelfs festivals!

Voor wie dit allemaal nog niet genoeg is, bieden we met Ars Musica nog enkele 'extraatjes' aan.

Zo kan je naast het jazz/pop traject ook kiezen voor extra lessen 'theorie aan de piano'. Dit is een individuele les van een half uur, waar je leert akkoorden spelen, begeleiden, stukken schrijven,… aan de hand van de piano. Dit vak is er speciaal voor mensen die geen piano spelen, maar dit instrument wel willen 'gebruiken' voor hun muzikale avonturen.

Daarnaast bieden we binnen deze nieuwe opleiding ook het vak 'band coaching' aan. Wie een band heeft (of er één wil oprichten), kan bij ons terecht voor professionele feedback en hulp. Dit zijn sessies waarin je met jouw band coaching krijgt van ervaren muzikanten. Deze worden gegeven op jullie maat: elke week, tweewekelijks, één trimester,… samen zoeken we naar een manier die voor iedereen het beste past.