Jazz- en popopleiding
Nieuwe deuren…
Een instrument spelen is leuk, maar dat is slechts een fractie van wat de prachtige wereld van muziek te bieden heeft! Droom je er bijvoorbeeld van om zelf een bandje op te richten? Om eigen nummers te schrijven? Of zat je al eens in een jazzclub en had je zin om mee te “jammen” met de andere muzikanten? De jazz/pop opleiding van Ars Musica geeft je de sleutels om deze en vele andere deuren te openen die jou naar een nieuw muzikaal universum zullen leiden!
Jazz en pop?
Je hebt ongetwijfeld al gehoord over deze twee genres. En je zou het niet denken, maar ze hebben heel veel gemeenschappelijk! Pop is gegroeid uit de jazz (dit zul je ook leren in het culturele luik van de opleiding). Dus alles wat een jazzmuzikant kan, is ook handig in de popwereld. Alleen legt men daar andere accenten. Afhankelijk van de voorkeuren van de groep, zullen we meer of minder focussen op de karakteristieken van deze twee stijlen.
Eerst even praktisch…
De jazz/pop opleiding bestaat uit twee uur les. Een uur theorie en een uur praktijk. Theorie?... Geen paniek: hieronder wordt verder uitgelegd wat dit precies inhoudt. Je zult zien: het is veel toffer dan je denkt!
Tijdens het uurtje theorie zal je niet alleen de kneepjes van het vak en de “ins” en “outs” leren van de moderne muziek. We zullen ook werken op handige skills zoals: comfortabel worden in het lezen van noten en ritmes, melodieën leren herkennen, songs analyseren, partituren maken,… Daarnaast zal je ook meer te weten komen over de geschiedenis van de pop en jazz. Ongelooflijke verhalen, pittige details,… Wist je bijvoorbeeld dat “The Beatles” eerst speelden onder de naam “Johnny and the Moondogs” en dat de schrijver van Frank Sinatra’s bekendste nummers een vliegtuigpiloot was?
In improvisatiemuziek valt er altijd wat te leren en ben je eeuwig student. Het concept achter deze opleiding is: je bepaalt zelf hoe lang je de lessen volgt. Let op: dit geldt enkel op jaarbasis. Heb je dus het gevoel dat je na een jaar genoeg geleerd hebt? Prima! Dan ben je klaar om met je kennis en ervaring de wijde wereld in te trekken. Wil je liever nóg dieper inzoomen? Ook goed! Er is geen “vast traject” dat je moet afronden voor je een diploma “verdient”. Leren kan je tenslotte heel je leven!
In het theorieluik van de jazz-pop opleiding zullen we onder meer leren hoe je kunt improviseren over “Standards” zoals “Fly Me to the Moon”, “Autumn Leaves” of “Summertime” of de muziek van artiesten zoals: Stevie Wonder, The Beatles, ABBA, … We gaan het hebben over hoe deze stukken in elkaar zitten, hoe je die kunt begeleiden op de piano of gitaar, hoe je zelf zulke stukken kunt schrijven.
Wat we ook zullen leren is hoe je mooie, overzichtelijke partituren maakt voor je medemuzikanten, hoe je een herwerking (= “arrangement”) maakt van bestaande stukken en hoe je gemakkelijk en goedkoop opnames kunt maken van jezelf en je band. Daarnaast zullen we het hebben over drum grooves, lyrics schrijven, effecten zoals reverb en delay, en nog veel meer!
Tijdens het uurtje praktijk, dat rechtstreeks op de theorieles aansluit, zullen we de zaken die we hebben gezien, toepassen. Hoe moet je jazzy akkoorden spelen op de piano/gitaar? Wat kan je als blazer toevoegen in een band? Hoe speel je samen als band? Wat is de rol van de drummer/bassist? Dit doen we aan de hand van een repertoire dat we samen kiezen. We zullen het ook hebben over de technische kant van muziek, bijvoorbeeld over hoe boxen en micro’s werken. De bedoeling is om deze opleiding zo praktisch mogelijk te houden zodat je klaar bent om als “echte muzikant” door het leven te gaan.
Extraatjes
Het unieke aan muziekschool Ars Musica is dat we iedereen de kans bieden om voor publiek te spelen. We beginnen nu aan onze tweede jaargang van de gezellige “Ars MusicaFé’s” in onze mooie, vernieuwde “spiegelzaal”, waar de vorige jazz/pop groepen het podium al meermaals onveilig maakten. Daarnaast houden we ook geregeld toonmomenten op opendeurdagen, lente- en kerstconcerten en zelfs festivals!
Wat moet ik hiervoor kunnen?
Er is een basiskennis die je moet hebben voordat je aan kunt sluiten bij de jazz/pop opleiding. Dit houdt in dat je een basisdiploma muziektheorie hebt, bijvoorbeeld: AMV 5 (Labo 5), volwassenonderwijs (STUDIO). Dit kan op eender welke school behaald zijn. De kennisvereisten waarmee je kan instappen zijn, naast het vlot kunnen lezen van noten: begrip van de intervallen, drieklanken en toonaarden.
Heb je zin om je in te schrijven voor deze opleiding, maar ligt je basiskennis onder het stof? Daar hebben wij oplossingen voor! Check onze contactgegevens hieronder voor meer info!
Jazz/pop? Gewoon doen!
Tot slot lijsten we nog even enkele voordelen op van deze geweldige, nieuwe afdeling:
-
Praktijkgerichte lessen door ervaren muzikanten.
-
Geen lange termijn verplichtingen (je kunt elk jaar stoppen).
-
Samen (leren) spelen met anderen.
-
Persoonlijk en op jouw maat.
-
Supertof en superinteressant!
-
Deel uitmaken van de warme, muzikale familie Ars Musica.
-
Pianisten, drummers, zangers, saxofonisten, Ethiopische panfluittisten,… Iedereen is welkom!
-
…
Meer weten?
- Jazz/pop jaar 1: zaterdag 11u tot 13u (campus Wondelgem) - GRATIS PROEFLES 28 September
- Jazz/pop jaar 2: zaterdag 9u tot 11u (campus Wondelgem)
Zijn bepaalde zaken nog niet duidelijk of heb je specifieke vragen? Voor meer info kan je steeds mailen naar rutger [at] arsmusicaprojects.be of bellen naar Rutger Mathys op het telefoonnummer +32 474 08 60 28.